Svet-Stranek.cz
Moderní reklama s lehkostí a vkusem...
SVATEBNÍ NOVINY - nový měsíčník

Svatební tradice a zvyky:Moderní reklama s lehkostí a vkusem...

Svatební tradice a zvyky

Vstup do manželství byl odjakživa spojen s nejrůznějšími, často docela bláznivými zvyky. Zdá se téměř neuvěřitelné, že se některé z těch nejstarších dodržují i dnes…
Pět věcí pro nevěstu
Každá nevěsta by měla v den obřadu mít: něco starého a něco nového, něco půjčeného, něco modrého a stříbrnou minci do střevíčku levého. Stará věc jí připomíná, že nechává svůj dosavadní život za sebou, nebo se také říká, že stará věc- třeba rodinná památka, má pokračovat v tradici, nová symbolizuje nový začátek, přináší optimismus a radost vnášenou do nového života. Štěstí jí přinese něco půjčeného od blízké osoby, která jí bude doprovázet na svatbu. Půjčená věc může být například šperk, nebo obyčejný kapesníček. Modrá představuje nevěstinu čistotu a mince blahobyt. Modrý bývá většinou podvazek a jeho modrá barva je znakem věrnosti. Často se také říká, že by nevěsta měla mít ještě něco darovaného.

Podvazek
Podvazek je jednou z věcí, které by neměly nevěstě chybět. Často se společně s ním splní další část pověry- podvazek většinou bývá modrý, nebo má alespoň modrou mašličku. Modrá symbolizuje věrnost a dříve bývala znakem nevěstiny čistoty. Podvazek může být darovaný, nebo půjčený od sestry nebo kamarádky, čímž se splní další část tradice. S podvazkem se pak dá dělat mnoho věcí, proto nevadí, když se vám sejde více podvazků najednou, využít můžete každý jinak. Nevěsta si může podvazek nechat na památku, obzvlášť je-li darovaný, nebo jej může později darovat své kamarádce, která se bude vdávat. Také jej můžete vydražit a to i za celkem slušný finanční obnos. Velmi oblíbeným moderním zvykem bývá házení podvazku mezi svobodné muže- což je obdobou házení svatební kytice mezi svobodné dívky. Ten, kdo podvazek chytí, by se měl ženit jako další v řadě. Nejzábavnější ale bývá samotné svléknutí podvazku z nevěstiny nožky. Ženich by jej měl svléknout bez pomoci rukou! Určitě to vyzkoušejte, zažijete mnoho zábavy a svatební album obohatíte zajímavými fotografiemi.

Loučení se svobodou
Kdysi probíhalo v domě ženicha i nevěsty. Dnes spíše oba partneři vyráží odděleně do oblíbené restaurace se svými nejbližšími kamarády, a tam se loučí až do „úplného vyčerpání“. Dříve se tento zvyk nazýval „rámusivý večer“ a byl to večer před svatbou, kdy se ženich loučil se svobodou. Rámusil každý a tento zvyk sloužil k vyhánění zlých duchů.

Ranní dar
V dřívějších dobách bylo zvykem, že ženich své nevěstě ráno po svatbě předal „ranní dar“. Malý dárek tenkrát sloužil jako finanční zajištění nevěsty. Šperky trvalé hodnoty jsou i dnes milou pozorností mužů s povědomím o tradici. Mnoho párů však v poslední době upřednostňuje obdarování již večer před svatbou, kdy je netlačí žádný termín a mají pro sebe dost času.

Svatební noc
Právě ke svatební noci se vždy vázalo množství rituálů a zvyků. Z vytouženého klidu ve dvou ale mnohdy nic nebylo. Na svatební noci se v dřívějších dobách podílela celá vesnice, a tak se i noc, kdy nevěsta poprvé vstoupila do ložnice svého muže, odehrávala před svědky. Podle starého zvyku jim ještě jednou v ložnici požehnali a lože bylo postříkáno svěcenou vodou, což mělo zahnat zlé duchy. Romantiku byste v těchto dobách hledali jen velice těžko.

Měsíc
Stará pověra říká, že svatba v období, kdy měsíc přibývá, přinese pár nejen štěstí, ale i požehnané množství potomků.

Zaplacení výkupného
Svobodní kamarádi zatarasí snoubencům cestu do kostela nejrůznějšími překážkami. Odstraní je, až když ženich za nevěstu zaplatí výkupné.

Rozhazování květů
Bohyni plodnosti mohou přilákat i družičky v čele svatebního průvodu, které cestou z kostela nebo úřadu rozhazují drobné okvětní lístky. Úspěch je v tomto případě prý zaručen!

Zasypávání rýží
Aby měli novomanželé hodně dětí, jsou zasypáváni rýží, v některých oblastech dokonce i konfetami, oříšky nebo rozinkami. Stejný účinek údajně má, když během hostiny někdo nevěstě posadí na klín malé dítě.

Koule na noze
Kamarádi připevní ženichovi po obřadu ke kotníku vězeňskou kouli. Je na mladé paní , zda pilkou řetěz přeřízne, nebo nechá novomanžela, aby přátele uplatil, získal od nich klíček a osvobodil se sám.

Voda a chléb
V době pře Kristem byla nevěsta symbolicky přijata do nové společnosti- rodiny až poté, co společně se ženichem pojedla chléb a sůl. Dnes už tento zvyk nabral trochu jiný rozměr. Než svatební pár po obřadu vstoupí do domu nebo restaurace, je mu nabídnut chléb se solí a sklenice vody. O obojí se musejí novomanželé rozdělit, Poté zahodí prázdnou sklenici za sebe, aby se rozbila. Je to přesně tak, jak tomu má být i v manželství a nastávajícím životě. Podělili se a střepy jim přinesou štěstí.

Rozbíjení talířů
Tento zvyk má kořeny hned ve dvou pověrách: střepy prý přinášejí štěstí a společným zametením prokážou novomanželé vůli spolupracovat. Když společně „vyzrají“ na střepy, zvládnou pak už všechno.

Zkouška ženicha
Na prahu nevěstina domu je pro ženicha přichystaný špalek se sekerou a láhev vína. Pokud se chopí sekery, je to dobré znamení: bude z něho dobrý manžel. Rozhodne-li se však pro láhev vína, nevěstí to nic dobrého: bude z něj opilec!

Přenášení přes práh
Aby mladý muž přelstil zlé duchy, kteří podle pověstí číhají pod prahem vstupních dveří a hlídají dům, či byt, musí vzít svou nevěstu do náruče a nedovolit, aby se nohou dotkla prahu. Tento zvyk má však i jiný význam. Začíná nový úsek života a svatební noc.

Vzájemné krmení
Spolupráci novomanželů symbolizuje i zvyk, při kterém jeden druhého krmí polévkou ze společného talíře. Ale má ještě jiný význam: z rodinného krajíce budou v manželství oba brát a dávat stejným dílem.

Tanec novomanželů
Je zvykem, ž klasický valčík novomanželů otevírá parket. Poté je daný pořádek, kdo jako další může vstoupit na taneční parket- rodiče, prarodiče, svědci, sourozenci, tetičky a strýčkové, sestřenice a bratranci a nakonec přátelé a kolegové. V některých krajích si musela nejdříve postupně zatančit se všemi přítomnými muži- i s tím nejmenším chlapcem či nejstarším dědečkem. Když muž absolvoval tanec s nevěstou, potom mohl na parket pozvat svou partnerku. To šlo tak dlouho, až byli na parketu všichni hosté.

Krájení dortu
Nevěsta ho rozkrajuje, ale při tom ruku na noži drží i ženich. Symbolicky tak pomáhá své novomanželce a dokazuje jí, že pro ni bude vždy oporou. První kousek podá ženich nevěstě, druhý ona jemu, další nevěsta matce ženicha, potom svojí matce, otci ženicha a svému otci. Nakonec svědkům a všem svatebčanům. Ochutnat dort musí každý, říká se, že odmítnutí přináší smůlu.

Únos nevěsty
Symbolizuje dívčin odchod od jejích rodičů. Přátelé novomanželů se ji snaží tajně unést. Pokud ženich svou vyvolenou do určité doby nedokáže najít, musí zaplatit výkupné, které většinou bývá nepříjemně vysoké, někdy je však v „podobě tekuté“.

Tanec se závojem
Kolem půlnoci si nevěsta sundá závoj a se zavázanýma očima tančí v kruhu svobodných kamarádek. Pokouší se jednu z nich chytit a nasadit jí závoj. Ta, která je polapena, má prý šanci, že se brzy vdá.

Naběračkový tanec
V pokročilé noční době se všichni svatebčané ozdobí hrnci, poklicemi a dalším nádobím a za ohlušujícího rámusení pochodují bytem novomanželů. Prý tak spolehlivě zapudí zlé duchy. A zcela jistě získají respekt sousedů.