Svet-Stranek.cz
Moderní reklama s lehkostí a vkusem...
SVATEBNÍ NOVINY - nový měsíčník

Znáte svou roli?:Moderní reklama s lehkostí a vkusem...

Znáte svou roli?

Víte co byste měli během svatebního dne udělat? Nejen nevěsta a ženich mají své předem stanovené role, ani ostatní by se neměli přijít jen bavit. Proto, aby byl průběh svatebního dne co nejhladší, jsou rozděleny povinnosti i mezi nejbližší novomanželů. Tradice ovšem ustupují, zvyky se liší i regionálně a tak je dnes průběh svatební oslavy mnohem svobodnější. Jen několik věcí zůstává pevně dáno- v pravou chvíli vyslovit „Ano“ a vyměnit si vzájemně prstýnky. Následující povinnosti berte tedy jako nasměrování, jak celý den zorganizovat a mezi zúčastněné rozdělit jejich úlohy.
Otec nevěsty
Zažívá v tento den opravdové trauma. Přeje své dceři snad nejvíce štěstí ze všech lidí na světě, ale současně mu ochranářský instinkt brání odevzdat jeho milovanou holčičku jinému muži. Udělat to však musí, a to doslova. Bývá to totiž nejčastěji on, kdo přivádí nevěstu k oltáři a tam jí předává čekajícímu ženichovi. Dříve bylo také samozřejmostí, že otec nesl veškeré náklady na svatbu. Dnes toto pravidlo neplatí, většinou oba partneři vydělávají a oslavu podle svých představ i sami hradí. Pro mnohé otce nevěst však zůstává otázkou hrdosti přispět dceři přinejmenším podílem na výdajích, a tak bývá nejlepší se předem dohodnout o rozdělení financování. Pro nesmělé muže bývá obávanou součástí role otce nevěsty očekávaný první přípitek a proslov novomanželům. Svatba dcery se však nekoná, aby byl otec trápen, a pokud se na promluvu opravdu necítí, může přenechat své místo jinému. Posledním obvyklým úkolem, už veselejším, je, že s matkou nevěsty, případně ženicha, zahajuje sólem tanec pro rodiče. Ale to až po tom, co si zatančí s nevěstou.

Otec ženicha
Je hrdý na svého syna. Dříve patřila příprava svatby rodičům nevěsty, kteří byli i hostitelé, a proto otec ženicha nemá žádnou tradiční roli. Po domluvě s rodiči nevěsty se však může podílet na výdajích. Častokrát s potěšením pronese slavnostní řeč. V mnoha zasedacích pořádcích je jeho místo vedle nevěstiny matky.

Matka nevěsty
Společně s nevěstou se jako jediná současně raduje i chvěje obavami. Svatba dcery v ní vyvolává vzpomínky na vlastní vdavky a vše prožívá jakoby ještě jednou. Přirozeně si přeje hladký průběh celého dne a snaží se pomoci. Právě proto, že svatbu dcery prožívá víc jak kdokoliv jiný a od narození své holčičky se nad tímto okamžikem občas tajně zamýšlela, mohou její představy narazit na přání páru. Její role je nebezpečná tím, že linka mezi vítanou pomocí a nepřiměřeným vměšováním je velmi tenká. Přesto zůstává první a nejdůležitější poradkyní snoubenců, obzvláště nevěsty. Častokrát je to právě ona, kdo si najde čas pomáhat s výběrem těch nejkrásnějších šatů, ale vítaná je i její rada při sestavování seznamu hostů či volbě slavnostního menu.

Matka ženicha
Budoucí tchyně. Pro mnoho nevěst je matka jejího partnera někdo, koho se trochu bojí. Otce ženicha nedalo práci uchvátit šarmem, ale matky se na své budoucí snachy dívají vždy mírně kriticky. Chtějí být ubezpečené v tom, že se jejich chlapeček ocitá v těch nejlepších rukou. A zde se může skrývat počátek velkého konfliktu. Proto je nejdůležitější úlohou tchyně přesvědčit snachu o svém respektu a ujistit ji, že je v rodině vítána. Nejlépe se ledy prolamují v době před svatbou, kdy se při společných večeřích nebo odpoledních kávičkách setkávají dvě ženy, které znají ženicha nejlépe- jak dobré téma k rozhovoru! Matka ženicha však také může pomoci při tvorbě seznamu hostů, zasedacího pořádku a jiných koordinačních činnostech.

Svědkové
Musí se podepsat ! v opačném případě je sňatek neplatný. Podmínkou je plnoletost a platný občanský průkaz. Výběr svědků bere málokdo na lehkou váhu, pro mnohé z přátel ženicha i nevěsty to bývá velkou ctí. Rozhodně by to měla být osoba blízká, často se svědky stávají i sourozenci. Jejich úloha bývá při každé svatbě jiná, každopádně však nekončí podpisem. Už v období před sňatkem to jsou oni, kdo pomáhají s organizací rozlučkových večírků, ale jejich nepostradatelnost se ukáže zejména v den D. Svědkyně nevěsty, nejčastěji dlouholetá přítelkyně, je od rána k dispozici nevěstě, pomáhá při oblékání, zná scénář dne a dohlíží na něj. Má na starosti nouzový kosmetický kufřík, který kromě líčidel obsahuje kapesníky, punčochy, lak na vlasy a podobné nezbytnosti. Má jej stále po ruce, zachovává si jasnou hlavu a neztrácí přehled o situaci. Díky tomu je posléze i vítanou informátorkou nevěsty o událostech, kterých si ona sama neměla v množství společenských povinností čas všimnout. Svědek ženicha se musí postarat o to, aby ženich nezaspal a nepokoušel se pak svou úprav stihnout za patnáct minut. V hlavě má seznam, na co nezapomenout, například na prstýnky, a uvědomuje si, že i ženich je v tento den mírně „mimo“. Snaží se být pomocnou rukou. Chybí-li na svatbě družba či svatební organizátor, tak je to on, kdo společně s matkou nevěsty hlídá hladký průběh dne. Nezřídka také pronáší přípitek.

Družba
Má vše pod kontrolou. Organizuje vše před i v průběhu slavnosti. Na vesnicích bývá tato tradiční funkce zachována, ve městech ji nahrazují svatební poradci- profesionálové. V každém případě jsou tito lidé pro všechny zúčastněné obrovským ulehčením.Před svatbou pomáhá páru s výběrem místa a stylu obřadu, má přehled o nabídkách salonů, květinářství, fotografů, autopůjčoven… Stará se, aby každá představa snoubenců byla splněna. Na oslavě samotné pomáhá s usazením hostů, domlouvá se s personálem restaurace, organizuje zábavu a mnoho dalších nezbytných činností, které by jinak bránily bezstarostné náladě některého ze svatebčanů.

Družičky
Matou zlé démony. Pokud chcete mít svatbu opravdu ve velkém a tradičním stylu, nesmíte na ně zapomenout. Družičky by měly být stejně staré jako nevěsta, svobodné, oblečeny v podobném stylu, avšak ne v bílém. Ve svatebním průvodu jdou před nevěstou a pletou tak duchy, kteří při pohledu na krásné ženy nepoznají tu pravou. Na zmýlení démonů postačí dvě družičky.

Květinové děti
Rozhazují květiny. Máte v rodině čtyř až osmileté děti, které by se rády podílely na slavnostním obřadu? Využijte jich. Vytvoří malebnou atmosféru, když při východu z kostela kráčí před novomanželi a rozhazují celé květy nebo okvětní lístky růží. Každé z dětí by mělo mít svůj vlastní košíček. Zejména pro holčičky bývá čestné splnění této funkce nezapomenutelným zážitkem a vám pomohou vytvořit opravdu romantickou atmosféru. Malé děti můžete také pověřit úkolem nést nevěstě vlečku šatů. Jen dejte pozor, aby děti nebyly na takový úkol příliš malé a dokázaly jej zvládnout.