Svet-Stranek.cz
Moderní reklama s lehkostí a vkusem...
SVATEBNÍ NOVINY - nový měsíčník

Svatební dobroty:Moderní reklama s lehkostí a vkusem...

Svatební dobroty

Posílejte nám Vaše recepty na svatební cukroví, dorty, specialitky... těšíme se a zároveň předáváme dále...

Svatební koláčky


Ingredience: Na 90-120 kusů
Těsto: 500 g hladké mouky, 4 žloutky, 200 g majonézy, 6 lžic oleje, 8 lžiček cukru, 250 ml mléka, 42 g kvasnic nebo jeden sáček sušených, sůl
Náplň: 600 g tvarohu, žloutek, cukr podle chuti, vanilkový cukr, citronová kůra
1 vejce na potření, drobenka, rrozinky
Směs 200 g rozpuštěného másla a 2 dcl rumu

Postup přípravy: Vypracujeme těsto a necháme ho kynout asi hodinu na teplém místě. Zpracujeme šlehačem suroviny na náplň, je možné malinko naředit mlékem, ale pozor, musí zůstat hustá! Z těsta odkrajujeme malé kousky, plníme tvarohovou náplní, do každého koláčku můžeme dát 1-3 rozinky. Zabalíme do buchtičky, potřeme rozšlehaným vejcem, na vršek nasypeme drobenku. Dáme péct do střední trouby. Po upečení potíráme směsí másla a rumu.
Když vás přestane bavit tvořit malé koláčky, doporučuji udělat několik obrovských (asi 2 na plech) stejným způsobem jako malé, jen je musíte hodně rozplácnout, aby vypadaly jako klasické koláče, a namazat povrch meruňkovou marmeládou, kterou opět posypete drobenkou.
Koláčky i koláče jsou po upečení vláčné, výborné a nevydrží jen proto, že je všichni rychle sníme.

Slovácká svatební svíčková


Ingredience:
1 kg hovězího zadního masa
100 g slaniny
100 mrkve
50 g petržele
50 g celeru
200 g cibule
100 g citrónu
0,5 dcl octa
1 dl bílého vina
50 g cukru
2 dl mléka
2,5 dcl 33% smetany
100 g hladké mouky
sůl
celý pepř
nové koření
tymián
hořčice
kousek másla
100 g tuku



Postup přípravy:Maso osolíme, potřeme hořčicí a dáme přes oc uležet do kamenného hrnce. Druhý den svaříme vodu s polovinou množství cibule nakrájené na kolečka, kořením, 2-3 plátky citrónu a octem, necháme vychladnout, přelijeme na maso do hrnce, dobře uzavřeme a necháme uležet alespoň týden v chladu. Po uplynutí této doby nakrájíme očištěnou zeleninu na plátky (1 mrkev si odložíme) a zbylou krájenou cibuli osmahneme na polovině množství tuku, přidáme trochu cukru, lžičku hořčice a osmažíme. Maso prošpikujeme 2/3 množství slaniny, opečeme na zelenině, zalijeme nálevem, přivedeme k varu a dusíme pod poklicí v troubě. Během dušení maso obracíme a podléváme nálevem. Měkké maso vyjmeme, do mléka a smetany nasypeme hladkou mouku, zakvedláme a vlijeme do vroucí šťávy. Necháme nejméně půl hodiny vařit a podle potřeby dochutíme vínem, solí a cukrem. Zbytek slaniny nakrájíme na drobné kostičky, odloženou mrkev na jemně postrouháme a spolu na kousku másla orestujeme. Orestované vložíme do přecezené a propasírované omáčky.